РЕШЕНО! Ето кой ще е служебният премиер на България!

РЕШЕНО! Ето кой ще е служебният премиер на България!

Advertisement:

Росен Кожухаров сега е главен секретар на президентството
Сн.: Официален сайт

Служебно правителство може да бъде назначено още този месец и ще го оглави вероятно Росен Кожухаров, който сега е главен секретар на президентството.

Това пише в днешния си брой „Труд“ под заглавие „Коледен кабинет реди Росен Плевнелиев“. Министри щели да бъдат хора от администрацията на “Дондуков” 2.

Advertisement:

Всекидневникът припомня какво каза Плевнелиев, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера веднага върна получения мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава подчерта, че при изчерпване на конституционната процедура и невъзможност политическите сили да съставят правителство в рамките на 43-тото НС е готов да назначи трето в мандата си служебно правителство.

Advertisement:

Последният в процедурата мандат – третият, ще бъде връчен на Реформаторския блок идния понеделник – 12 декември, в 11 ч. Лидерите на партиите в РБ още във вторник отидоха при Бойко Борисов, за да търсят подкрепа.

Народни представители от ГЕРБ обаче бяха категорични, че няма да подкрепят правителство, предлагано от реформаторите. А те ще трябва да върнат мандата най-късно на 21 декември.

Още на следващия ден Плевнелиев може да представи третия си служебен кабинет. В парламента усилено се коментира, че той ще бъде оглавен от главния секретар на “Дондуков” 2 Росен Кожухаров. Екатерина Захариева, която бе споменавана за поста, отказала.

Плевнелиев вероятно ще заложи и този път основно на секретарите и съветниците си в президентството.

Постове се очаква да заемат и Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване, и Румяна Коларова, секретар по образование и наука, както и съветникът по икономика и иновации Евгени Ангелов.

Нищо не задължава Плевнелиев да реди кабинет, чийто живот ще е около месец, добавя все пак „Труд“. През декември 1996 г. Желю Желев не връчи мандати и остави това на следващия президент Петър Стоянов.

Advertisement:

Източник: bradva.bg