ЛЕДЕН ДУШ ОТ БРЮКСЕЛ ПРЕДИ 10 МИН: В РАЗГАРА НА БЕЖАНСКАТА КРИЗА ДРУГ УБИЙСТВЕН УДАР ЗА БЪЛГАРИЯ!

ЛЕДЕН ДУШ ОТ БРЮКСЕЛ ПРЕДИ 10 МИН: В РАЗГАРА НА БЕЖАНСКАТА КРИЗА ДРУГ УБИЙСТВЕН УДАР ЗА БЪЛГАРИЯ!

ЕК откри срещу България процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки и концесиите. Страната ни я грози съд и заради борбата с киберпрестъпленията.

Българските власти са закъснели с прилагането на новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки и концесиите, предаде БНР. 

Разпоредбите въвеждат повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. 

Освен това те улесняват наддаването от страна на малките и средни фирми при обществени поръчки и повишават конкуренцията, обясниха от Еврокомисията. 

Европейската комисия настоява България и още 14 държави от ЕС да приложат изцяло в националното си законодателство една или повече от трите нови директиви за обществените поръчки и концесиите.

По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение, преди да отиде на съд на ЕС в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. „директива за борба с киберпрестъпността“. 

Тя инкриминира използването на инструменти, служещи за кибератаки, като например зловреден софтуер и компютърни вируси. 

Законодателството изисква също от София да укрепи уредбата за обмен на информация при кибератаки и осигурява обща европейска наказателноправна рамка за тази област. България има 2 месеца, за да отговори на предупреждението. 

Комисията смята, че мерките, за които е уведомена не само България, но и Белгия  и Ирландия, все още не транспонират изцяло всички разпоредби на Директивата в националното законодателство на тези държави. 

Източник: bradva.bg