БУРЯ СЕГА! ПРИЕХА ТИХОМЪЛКОМ ПРЕДИ МАЛКО, НЕ Е БИЛО! ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕР ОСТАВА БЕЗ

БУРЯ СЕГА! ПРИЕХА ТИХОМЪЛКОМ ПРЕДИ МАЛКО, НЕ Е БИЛО! ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕР ОСТАВА БЕЗ

Получаването на пенсия без таван, тоест в реален размер, е бонусът за човека, който се навие да стане служебен премиер в третия кабинет, който съставя президентът Росен Плевнелиев.

Според Кодекса за социално осигуряване таванът на пенсиите не важи за хора, които са били президенти, вицепрезиденти, министър-председатели, председатели на Народното събрание и конституционни съдии. В момента ограничението върху максималния размер на пенсията е 910 лв. Той ще остане такъв до края на 2018 г., когато ще бъде увеличен, но не е предвидено пълното му отпадане.

40 души получават в момента неограничена пенсия, защото са заемали някоя от посочените в КСО длъжности, показват данните на Националния осигурителен институт, пише „24 часа“. Сред тях има както премиери, така и конституционни съдии и вицепрезиденти. Според неофициална информация сред хората с неограничени пенсии има и такива, които получават по над 4000 лв. на месец. Масово обаче пенсиите им били около 1500 лв. Има обаче случаи и когато въпреки привилегията пенсията на висш държавник е ниска. Такава беше на вицепрезидента на Петър Стоянов – Тодор Кавалджиев, който в последните години продава книги, за да се издържа.

Източник: bradva.bg