НИКОЙ НЕ СМЕЕШЕ ДА ГО ИЗДУМА! ТОП ЕКСПЕРТИ ИЗРЕВАХА С ВЦЕПЕНЯВАЩО РАЗКРИТИЕ ЗА ВЗРИВА В ХИТРИНО: ТОВА Е САБОТАЖ!

НИКОЙ НЕ СМЕЕШЕ ДА ГО ИЗДУМА! ТОП ЕКСПЕРТИ ИЗРЕВАХА С ВЦЕПЕНЯВАЩО РАЗКРИТИЕ ЗА ВЗРИВА В ХИТРИНО: ТОВА Е САБОТАЖ!

Саботаж по всяка вероятност е взривил Хитрино! Анализът на обстоятелствата сочи, че е действано преднамерено. Това твърди отец Богдан Арабаджиев от Лясковец. Свещеникът е бивша барета, агент под прикритие в Коми и изключително добър специалист по взривове.

Мнението на отец Богдан бе подкрепено и от Иван Бояджиев, един от най-добрите експерти по взривове у нас.

„Прави впечатление, че първите цистерни минават и чак след петата става експлозията. Също така те са паднали от тази страна, на която ще се катурнат при външна намеса. Възможно е също да са извадени болтовете, а траверси да са заминали за горене. Версията за саботаж е неизбежна и аз първи заговорих за нея“, обяснява пред столичен вестник Бояджиев и добавя, че разследването трябва да каже също дали е превишена скоростта и дали е имало техническа повреда.

„Като шестица от тотото звучи експлозията да се случи в самото село рано сутринта, когато всички спят. Знаем, че всеки може да си набави взривно устройство и да го активира дистанционно на точното място в точното време. А сега искат да обвинят машиниста за превишена скорост“, отбелязва свещеникът и добавя, че всички локомотиви вече са автоматизирани и спирачната система се задейства сама при превишена скорост. Отец Богдан е категоричен, че тези сензори се включват в помощ на машиниста – ако заспи или при поява на друг проблем.

„Цистерните не е трябвало да избухват. Всяка от тях има клапани за изпускане на налягането, когато то драстично се увеличи. Би трябвало да продължат пътя си, всяка от тях има своя спирачна система, която автоматично блокира. Просто е трябвало да продължат по пътя си. Същата система е и при автобусите и тировете“, споделя бившата барета, пише Пик.

Отец Богдан е убеден, че експертите, заели се да източват останалото гориво от цистерните, са истински герои. „Те с единия крак са в гроба. Трябва много да внимават, защото е възможен миниядрен взрив“, казва свещеникът. 

Източник: bradva.bg