КУНЕВА С ТЕЖКИ ДУМИ ЗА БЪЛГАРИЯ: ИЗПУСНАХМЕ ШАНСА, ВОЛЯ НЯМА

КУНЕВА С ТЕЖКИ ДУМИ ЗА БЪЛГАРИЯ: ИЗПУСНАХМЕ ШАНСА, ВОЛЯ НЯМА

България пропусна шанса си да даде ясен политически знак, че има воля за борба с корупцията, заяви Меглена Кунева.

Коментарът на вицепремиера в оставка и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева бе направен след заседанието на Парламентарната комисия по правни въпроси, съобщиха от пресцентъра на ДБГ, цитиран от БТА.

Народните представители от БСП, ДПС, БДЦ и ПФ не подкрепиха законът за антикорупцията да се разгледа в заседанието на правната комисия. По думите й Законът за антикорупцията беше гласуван на първо четене със 130 гласа.

„Очаквах това антикорупционно мнозинство в Народното събрание да продължи. Очаквах народните представители да са острието на народната воля високите етажи на властта да се изчистят от корупция“, е казала още Кунева.

Според нея Народното събрание е трябвало да е в активна позиция. 

„Ако това Народно събрание имаше воля, Правната комисията щеше да бъде в пълен състав. Исках активна позиция на парламента, цялата Правна комисия да е на линия, за да каже всеки депутат какво е говорил с избирателите си за този закон“, е посочила Кунева.

Тя е припомнила, че ЗСВ е взел формулата за проверка на имуществото от антикорупционния закон, като ЗСВ се прие, а антикорупционният закон – не влезе за разглеждане в комисията.

„Проверката ще я има за съдебната система, но за всички политически длъжности ще е фиктивна – това е нездраво“, е коментирала Кунева.

Според нея днес е даден много лош знак за гражданите, че политиците не гледат сериозно на най-важния инструмент за противодействие на корупцията. Тя е добавила, че е разочарована от този знак към гражданите.

В отговор на репортерски въпрос, председателят на ДБГ е посочила, че „Движение България на гражданите“ остава с висок скептицизъм относно съставянето на правителство при това мнозинство. 

Източник: bradva.bg