СЪДБОВНО ЗА БЪЛГАРИЯ! Властите получиха нечувани до сега права!

СЪДБОВНО ЗА БЪЛГАРИЯ! Властите получиха нечувани до сега права!

Военните ще имат правото да задържат хора, да обискират, да правят проверки за самоличност, да ровят в личните вещи и да претърсват автомобили, пише „Сега“.

Публикацията с акцент върху новите права на войската е за поправките в Закона за противодействие на тероризма, които депутатите приеха окончателно вчера.

Военни ще могат да влизат в домовете без съгласието на собственика и дори в негово отсъствие. А като крайна мярка, ще имат право да използват физическа сила, помощни средства и оръжие.

Тези правомощия ще действат при предотвратяване или преодоляване на последствията от терористичен акт.

За проверките ще се разчита не само на лични документи, но и на „сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни“.

Задържани ще бъдат не само хора, за които има данни, че подготвят или са извършили терористичен акт. В ареста ще бъдат вкарвани и онези, които „съзнателно пречат“ на държавните служители да изпълняват задълженията си по този закон, дори след „надлежно предупреждение“, както и хора, които нарушават обществения ред или излагат други „на явна опасност“.

Използването на физическа сила и помощни средства ще бъде на принципа „при абсолютна необходимост“ – при отказ да се изпълни разпореждане, оказана съпротива, опит за бягство, нападения срещу граждани и др.

В помощните средства влизат различни видове палки, химически вещества, служебни кучета, небойни патрони, бронирани машини.

При непосредствена заплаха от терористичен акт премиерът ще създава Национален оперативен щаб за управление на силите и средствата за противодействие на тероризма.

Любопитен факт е, че главният прокурор или оправомощено от него лице ще трябва да стане член на щаба със заповед на премиера. Атанас Атанасов от ДСБ определи това като размиване на границите между властите.

„Националният оперативен щаб се създава със заповед на министър-председателя – той ще заповяда на главния прокурор да стане член“, възмути се Атанасов. Той настоя текстът да отпадне, но получи отказ.

Източник: bradva.bg