БЪЧВАРОВА Е БЯСНА! ВИЖТЕ КАКВО РАЗКРИ ОТ ХИТРИНО ПРЕДИ МИНУТИ!

БЪЧВАРОВА Е БЯСНА! ВИЖТЕ КАКВО РАЗКРИ ОТ ХИТРИНО ПРЕДИ МИНУТИ!

Румяна Бъчварова бе категорична, че обективни данни дава само Кризисният щаб | Сн.: БНТ

Хора, които не са стъпвали в Хитрино и по никакъв начин не познават ситуацията, коментират и объркват жителите. Ние информираме обективно и не крием нищо.

Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова, след като тя и членове на кризисния щаб участваха в среща на общински съветници, кметове от региона и местни жители на Хитрино, предаде пресцентърът на МВР. 

Бъчварова съобщи, че по време на срещата са били поставени редица въпроси, на които е обяснено, какво и защо се прави и как се помага на хората – , „защото тук сме всички, за да им помогнем“ 

„Всеки ден, по два пъти в точно определено време, даваме информация от щаба, т.е. от мястото, където се събира цялата информация и се взимат решения. Информираме обективно и внимателно за случващото се, без да крием нищо. Успоредно с това има коментари на хора, които не са стъпвали тук, не са виждали за какво става въпрос, но имат повече време да говорят, с което объркват местните жители“, обясни вътрешният министър. 

По думите й, всичко друго е въпрос на лични интерпретации.

„Нашият интерес и амбиция е операцията в Хитрино също да приключи по-бързо, но трябва да гарантираме условията за сигурност. Обяснихме на хораа технологично решенията, които сме вземали и които не са леки, а изискват определена експертиза“, обясни Румяна Бъчварова. 

Тя бе категорична, че властите нямат никакво желание или интерес да се бавят с отстраняването на цистерните, но „трябва да гарантираме условията за сигурност“.

„Стоим зад това, че ще обявяваме на населението за всяка изнесена цистерна, така, че хората да са по-спокойни, но с категоричен срок не бихме могли да се ангажираме“, посочи главен комисар Николай Николов. 

С уверението, че той също желае нещата да станат по-бързо, директорът на ГДПБЗН е обяснил на хората да имат готовност, че това е непредвидим процес. 

„Смятам, че ме разбраха, нещо повече – благодариха специално за дейностите, които извършваме, впечатлени са от това, което се прави, знаят за риска и не желаят по никакъв начин – с идеята да се върнат по-скоро в населените места – да притискат нашите хора, да сбъркат и да има нови жертви“, допълни комисар Николов. 

По думите му, позицията на жителите на Хитрино е еднозначна: „Не искаме нови жертви. Достатъчно дадохме ние.“ 

Бъчварова и Николов разясниха и планираните действия при гарантирана сигурност да се ускори процесът на работа и да се скъсят сроковете. Според плана в определена зона ще бъде осигурена втора работна площадка, която ще даде възможност докато едни от цистерните се транспортират и обработват на място, на други да се прави обстоен преглед.

Никоя от цистерните няма да остане на склад в района на селото, бе категорична Румяна Бъчварова. 

Източник: bradva.bg