ВАЖНО ОТ КРИЗИСНИЯ ЩАБ: МНОГО ЛОШИ НОВИНИ ЗА ХОРАТА ОТ ХИТРИНО!

ВАЖНО ОТ КРИЗИСНИЯ ЩАБ: МНОГО ЛОШИ НОВИНИ ЗА ХОРАТА ОТ ХИТРИНО!

Удължава се бедственото положение в село Хитрино със заповед на областния управител Донка Иванова до приключване на неотложните аварийно-възстановителни работи.

В срок до 15 дни, считано от днес, фирмата собственик на дерайлиралия влак от Русе трябва да организира транспортирането на всички цистерни до площадка за съответното им третиране извън територията на област Шумен, предаде БНР. 

Считано от датата на издаване на настоящата заповед, до района на бедствието да се допускат членове на доброволните формирования при специален режим за участие в неотложните аварийно-възстановителни работи. 

Предприетите временни ограничения върху правата на гражданите остават в сила. 

Около 30 души от Хитрино се събраха на главния път Шумен – Силистра, като поискаха представители на Кризисния щаб да дойдат да разговарят с тях. Ако това не се случи, ще блокират пътя, заплашиха те. 

Жителите на пострадалото село настояват за конкретен отговор кога ще могат да се върнат обратно в домовете си, както и колко точно е опасно влизането в селото – има ли изследвания на въздуха, почвата, водата.

На място пристигнаха главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, и кметът на Хитрино Нуридин Басри. 

Комисар Николов покани хората на среща в понеделник, на която да разясни как ще приключи операцията по изтегляне на цистерните.

Нуридин Басри информира, че екипи обикалят по къщите и взимат мерки на избитите врати и прозорци, като те ще бъдат подготвени, за да може когато блокадата падне, домовете на хората веднага да бъдат възстановени. 

„Няма замърсявания на въздуха в селото, а водата е годна за пиене“, увери главен комисар Николов.

От екоинспекцията потвърдиха, че въздухът и водата не са замърсени, за почвата се чакат резултатите. 

Източник: bradva.bg