БАН НИ УБИХА: Идва най-лютата зима то 100 години!!!

БАН НИ УБИХА: Идва най-лютата зима то 100 години!!!

Метеоролозите от Българската академия на науките прогнозират, че идващата зима ще е най-снежната и най-студената от 100 години насам. Страховитата прогноза е направена след подробен анализ на данни.

Според водещите метеоролози на БАН огромна снежна покривка ще покрие страната ни още през декември, като снегът ще се задържи до средата на февруари.

ощадени ще бъдат единствено черноморските райони, където снеговалежът няма да бъде толкова силен. Снеговалежът ще бъде най-интензивен около новогодишните празници, когато се окачват двуметрови преспи да засипят страната ни.

Стабилната снежна покривка, която ще падне около Нова година, ще се задържи до края на януари, а падналият сняг ще се стопи напълно едва в средата на февруари.

За следващата зима метеоролозите очакват и рекордно ниски минусови температури. Най-студено ще бъде през януари, когато термометрите на места ще показват минус 40 градуса по Целзий.

До момента най-ниската регистрирана температура в България е минус 38.3 градуса. Тя е измерена в град Трън през 1947 година.

Най-ниските температури в страната ни не са измервани в планините, а в котловинните полета, където се създават условия за термични инверсии и за резки застудявания.

Подобни явления са наблюдавани не само в Трънската, но и в редица други котловини в България – Севлиевската, Пернишката, Софийската.

Средно статистическите данни за България показват, че най-студено у нас става в началото на януари. Януари е обявен и за най-студения зимен месец.

Последната рязко студена зима в страната ни беше през 2012 година, като температурен рекорд тогава постави град Кнежа с измерените минус 22.6 градуса по Целзий.

През 2012 година в 15 града в страната беше поставен минусов температурен рекорд. Тогава река Дунав при Силистра и Свищов почти замръзна.

Една от най-лютите и сурови зими в страната ни е била през 1954 година, когато дори Черно море е замръзнало. През тази година Дунав е бил в лед за цели два месеца.

Източник: bradva.bg