ДО КЪДЕ СТИГНАХМЕ: АРЕСТУВАТ БЪЛГАРИ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА КОЛЕДНА ЕЛХА!

ДО КЪДЕ СТИГНАХМЕ: АРЕСТУВАТ БЪЛГАРИ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА КОЛЕДНА ЕЛХА!

Кадър: бТВ

Петима души са били задържани заради поставяне на коледно дърво на площада в село Гърмен преди дни. Според кметицата става дума за самоуправство.

До скандала между хората и кмета Минка Капитанова се стигнало, след като решили, че, както всяка година, в центъра трябва да се извиси висока елха, съобщи bTV. 

Вместо нея преди две седмици от общината било засадено малко дръвче, което според гърменци е малко и бедно украсено. Купили от горското стопанство по-голямо, което предизвикало разногласия. 

„Тази елхичка я приветствам, жива елха, но е малка, аз такава имам вкъщи. На това място от години има традиция да се сложи голяма и хубава елха. Има специална дупка с тръба. Това е Християнско село, празнуваме Коледа. Получихме забрана от г-жа Капитанова”, обясни Иван Кременлиев от сдружение „За бъдещето на община Гърмен”. 

По думите му още при издигането на елхата полицаи се опитали да съставят актове, а след това Капитанова разпоредила дървото да бъде премахнато и хората да си го занесат вкъщи. Кременлиев твърди, че по-рано Капитанова казала на майки с деца елхата да се сложи пред църквата. 

Кметицата коментира, че никога не е деляла хората на християни и мюсюлмани и в случая става дума за самоуправство. По думите на Капитанова издигналите елхата имали разрешение за друго село и въобще се допитали до местната власт чак след като си свършили работата. В същото време живата елха трябвало да „възпитава у децата чувството за съхранение на природата”. 

Жителите на селото отрекоха да са поставяли общината пред свършен факт. 

„На някои хора не им е удобно, че откакто съм управленец, нещата се случват”, заяви Капитанова. 

Само преди дни в селото отново имаше напрежение и се стигна да протест и контрапротест заради десетки заболели от хепатит ромски деца.

Източник: bradva.bg