БГ ПРАВОСЪДИЕ! ВИЖТЕ САМО КАКВО РЕШИ СЪДЪТ ЗА УБИЕЦА НА ДВЕ ПРЕКРАСНИ ДЕЦА!

БГ ПРАВОСЪДИЕ! ВИЖТЕ САМО КАКВО РЕШИ СЪДЪТ ЗА УБИЕЦА НА ДВЕ ПРЕКРАСНИ ДЕЦА!

Великотърновският апелативен намали присъдата от 8 на 5 години затвор за шофьора убиец, сгазил група деца край Лесидрен през август 2015 г. и причинил смъртта на две от тях. Магистратите са преквалифицирали деянието и са намалили и срока, в който Филип Михайлов няма право да кара кола от 10 на 7 години, пише 24 часа.

Със своя присъда от 1 юли 2016 г. Окръжен съд Ловеч призна 28-годишния Филип Михайлов за виновен в това, че на 11.08.2015 г., около 18.50 ч. на пътя от с. Лесидрен към гр. Троян, при управление на лек автомобил „Ауди 80”, нарушил правилата за движение и със скорост 122,44 км/ч причинил по непредпазливост смъртта на Велислава Цанкова /16 г./ и Марино Цветанов /16 г./, както и средни телесни повреди на Петя Божкова /15 г./ Съдът даде 8 години строг затвор на шофьора убиец и му отне правото да шофира за срок от 10 г. Присъдата бе обжалвана от подсъдимия и частните обвинители.

В своето решение, въззивният съд е посочил, че възраженията на защитата на подсъдимия са частично основателни. Според състава на Апелативния съд, като е квалифицирал деянието, първоинстанционният съд е пренебрегнал показанията на трима от свидетелите, които описват поведението на подсъдимия след настъпилото ПТП. Доводът на решаващия съд, че действията на подсъдимия не са допринесли по никакъв начин за спасяване живота на пострадалата Велислава, противоречи на трайно установената съдебна практика, пише в мотивите. Подсъдимият изнесъл от трънака пострадалата на ръце и я поставил в близост до пътното платно, за да могат екипите на спешна помощ да действат по-бързо. Правил опит да се свърже с тел. 112 и след като не успял, призовал децата да сторят това, както и да носят вода. От показанията на двама от свидетелите се установявало, че те, с участието на подсъдимия, са направили опит да отместят автомобила и извадят пострадалия Марино, но след като видели колко е тежко състоянието му, решили, че е по-добре да не го пипат.

Фактите, които свидетелите съобщават, водят до извода, че независимо от силната уплаха, след деянието подсъдимият е проявил активно поведение и е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите, заключават магистратите.

Въззивният съд е отчел и искреното съжаление за нелепата смърт на приятелите му, която подсъдимият преживява.

Съставът е отхвърлил всички останали възражения на защитата и частните обвинители като неоснователни, като изводите му са подробно мотивирани в решението по отношение на всяко едно от тях. Решението на ВТАС подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Източник: bradva.bg