ВЕЛИК ПРАЗНИК! НА ИГНАЖДЕН ВНИМАВАЙТЕ КОГО ПУСКАТЕ В У ВАС!

ВЕЛИК ПРАЗНИК! НА ИГНАЖДЕН ВНИМАВАЙТЕ КОГО ПУСКАТЕ В У ВАС!

Във вторник църквата почита Свети Игнатий, а празникът е известен още като Игнажден.

Наричат го още Богоносец , защото той е казвал, че сам носи Бог в сърцето си. Загива разкъсан от лъвове, по заповед на римския владетел Траян. Може би няма друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали.

На този ден празнуват: Игнат, Игната и техните производни, Искра, Пламен, Пламена, Огнян и техните производни. 

Игнажден е традиционен народен празник. Вярва се, че от този ден започват Новата година и коледните празници. В народните поверия този ден се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от старата към новата година.

Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер. За нея приготвят постни храни. На трапезата се слага сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастния обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свеща и орехите се запазват за останалите кадени вечери. Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица.

Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани „мъченици“ не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца.

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. Цялата обредност на Игнажден предначертава благоденствие през новата стопанска година.

Ритуалите започват от ранно утро край огнището и продължават на празничната трапеза от обяд до вечерта. А в някои райони обредността продължава и през цялата нощ. Всеки от обредите е магическо предизвикване на плодородие за земята и родитба за добитъка. Има обичай да се сеят символично вътре в къщата житни и ечемичени зърна с благословията за плодородие, пише Пик.

 Плодове и орехи се посипват около най-свещеното място в дома – огнището. Пак плодове се даряват на първия гост, който споходи дома на този ден. В по-ново време само случайността определя кой пръв ще дойде в дома на Игнажден. Но някога това се е смятало за толкова важно, че стопанинът на дома още в навечерието на празника се пременявал и отивал да покани грижливо избран гост. Защото народното вярване е, че ако първият гост е човек с късмет, неговото благоденствие ще споходи и дома за цялата година.

Затова в различните местни наречия гостът се нарича „спохожняк“, „полазник“ и др. Тъкмо той изрича всички поздравления и благословии на празника. И материализира думите си в обредни действия.

В навечерието на Игнажден е добре да отправим молитва към Бог и да се покаем, за да ни е светъл утрешния ден.

Надвeчeр настъпва плач, а сутринта гoляма радoст. Тези думи ощe означават, че нощта e за плач, за мoлитва и пoкаяниe, кактo и за бoгoразмишление.

Нoщем човек спокойно обмисля свoитe дeла и мислитe и всичко, което е направил прoтив закoна Бoжий, пише zajenata.bg. Акo чoвeк нощем плачe, през деня всичко ще го радва и ще се чувства прероден, къпан, лек от бремето на греха.

Акo ли пък нощта си прекара в пируване и веселба, денят ще му се стори кошмарен и пуст.

Източник: bradva.bg