ВЗРИВ! ГАЗЯТ ЦЕНКО ЧОКОВ! ВИЖТЕ

ВЗРИВ! ГАЗЯТ ЦЕНКО ЧОКОВ! ВИЖТЕ

Бунт за пари срещу Чоков! Ратаи щурмуват дома му, не вземали заплати от месеци

Скандалният кмет от Галиче разпродава имущество, за да се спаси от конфискация

Гладни бунтове заради липса на пари започват хората, работещи за скандалия кмет на Галиче Ценко Чоков. Отчаяни от неплатените с месеци заплати, десетките пъдари и хора, обработващи нивите на Чоков, са готови на крайни действия, пише ‘България днес“.

„Нервите ни не издържат. Искаме си заработеното. Ако до няколко дни не ни платят, ще блокираме пътя за София. Може дори да щурмуваме къщата му, за да си вземем дъжимото“, проплакаха пред „България Днес“ отчаяните подчинени на кмета. Те споделиха, че опитите им да се свържат с роднините на Чоков удрят на камък. Първоначално съпругата Цветанка и по-големият син на Чоков – Спас, ги залъгвали, че всеки момент ще дадат заплати. Обещанията все били за другата седмица. Така обаче минават няколко месеца, а парите ги нямало. В същия момент мутрите на кмета продължават да ги притискат да си вършат работата. Всеки обявил, че ще напусне, бил заплашван с жестока саморазправа. Надеждите да си видят парите окончателно рухват преди две седмици, когато Спас Чоков спира да броди из Галиче и духва в София. Майка му Цветанка не си е показвала очите извън къщата, а работниците зъзнели из града гладни и не смеели да напуснат.

По съвет на хора от Галиче част от тях обмислят да заведат и дело за неизплатени пари. Едва започнали да подготвят документите за иска, надеждите им да си видят заработеното отново са попарени. Проверка на нает от излъганите ратаи адвокат показала, че дори да осъдят Чоков, шансът да си вземат заплатите е минимален. Справка показала, че докато е в ареста, той започнал масова разпродажба на имуществото си. Хилядите декари ниви, придобити от Чоков през годините, били разпродадени на негови хора. Целта на врътката според запознати далеч не е Чоков да си спести плащането на заплати. Истинската причина за масовата разпродажба се крие в предстоящото съдебно дело срещу скандалния кмет. В момента той е разследван за ръководене на престъпна група за рекет, побои и изнудване в Галиче и района. Той е в ареста вече 8 месеца заедно с малкия си син Мартин и още четирима души. В случай че бъде признат за виновен, освен присъда на Чоков може да му бъде наложена и кофискация на цялото му придобито имущество. За да избегне подобна възможност, той предварително е започнал да прехвърля нивите и имотите на доверени хора, подозират юристи.

Всеки момент се очаква и приключването на разследването, което означава, че мащабният процес ще започне след Нова година. Очаква се през януари да бъде повдигнато и второ обвинение срещу скандалната фамилия – за присвояване на частна собственост по жалби на пострадали, твърдят от прокуратурата.

Преди седмица Иван Тодораков бе освободен срещу 2 бона гаранция, но съдът отказа да освободи Ценко и Мартин Чокови. Разследването буксува и маститите адвокати на Чоковците се опитват да ги извадят от пандиза за празниците, тъй като вече лежат повече от 8 месеца в зандана, което е в разрез със законовите срокове. С тази цел на 14 декември адвокат Иво Найденов е поискал по-лека мярка както за Ценко Чоков, така и за сина му Мартин. Съдът ще разгледа искането следващата седмица.

Топят Мартин за бандата

Срещу показания е бил пуснат единият от задържаните от групата на Ценко Чоков. Той е разказал обстойно пред разследващите, че е бил подчинен директно на сина на кмета Мартин. Думите му били подкрепени и от разпити на други свидетели по делото. Така абитуриентът, който бе заловен веднага след бала си, излиза по-голям тартор от баща си, смаяни са разследащите. Близки до скандалното семейство от Галиче обаче не изключват бащата да пришие побоите на малкия си син, за да излезе по-бързо на свобода и да започне да дърпа отново конците в Галиче. По закон Ценко Чоков все още е кмет, макар от 8 месеца да не изпълнява задълженията си. Водеше се в годишен отпуск до средата на ноември, но и той изтече. Въпреки това избори в Галиче не се предвиждат.

Източник: bradva.bg