ПЪЛЕН ОБРАТ ПРЕДИ МИНУТИ, НЯМА ДА Е ДАМА!!! ВИЖТЕ КОГО ГЛАСЯТ ЗА ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ!

ПЪЛЕН ОБРАТ ПРЕДИ МИНУТИ, НЯМА ДА Е ДАМА!!! ВИЖТЕ КОГО ГЛАСЯТ ЗА ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ!

Министър Петър Москов, зам.-шефът на ДБГ Найден Зеленогорски и Румен Христов от СДС са възможните имена за премиер на РБ, които днес ще се обсъждат с ГЕРБ и ПФ.

Това съобщи пред Нова телевизия депутатът от Реформаторски блок Борислав Великов – председател на Българска нова демокрация. 

По думите му „ГЕРБ официално не е реагирал“ на тези имена, но и ГЕРБ, и Обединените патриоти били „еднакво предразположени и към трите имена“. 

Междувременно пред БНТ военният министър в оставка и лидер на БЗНС Николай Ненчев каза, че името на кандидата вече е избрано. Според него човекът, който трябва да застане начело на държавата, трябва да е максимално консенсусен и смел и има такъв човек.

Зеленогорски вече заяви, че няма намерение да поема поста, защото смята, че полезен в РБ, така че Москов и Христов остават по-вероятни.

Вчера след преговорите между трите партии от ГЕРБ обявиха, че все пак са склонни да участват с министри в нов кабинет в рамките на този парламент, но премиерът трябва да бъде излъчен от РБ.

Тази сутрин Великов потвърди това.

„От ГЕРБ няма да остане, за съжаление, Бойко Борисов, Томи Дончев и Влади Горанов. Въпрос на лично достойнство е при Бойко, той е човек на честта, понякога взима емоционални решения“, обясни депутатът. 

Той подчерта още, че Патриотите не са заявили имена за министри в кабинета.

Според Великов има ясно мнозинство в парламента, което да подкрепи правителство. Той изчисли гласовете на ГЕРБ, РБ, ПФ и „Атака“, както и БДЦ, на 140. 

„Това е сериозна работа, така че не бива да се подценява“, заключи Великов. 

Той добави, че не е съгласен, че този кабинет ще го има до въвеждането на мажоритарната система в Изборния кодекс, както твърдят някои. 

По конституция РБ трябва да представят на президента своя кандидат за премиер. След това той ще предложи на парламента гласуването на кандидатурата, а новоизбраният премиер трябва да предложи състав на правителство. 

Ако РБ не успеят да излъчат свой представител за министър-председател, държавният глава ще трябва да назначи служебно правителство, за което обаче няма срок. 

Източник: bradva.bg