Решиха окончателно, как ще се почива около Нова година и Великден

Решиха окончателно, как ще се почива около Нова година и Великден

Когато официалните празници , с изключение на Великденските , съвпадат със събота и неделя почивен ден ще е и понеделникът след тях.

Предложението е на Министерството на труда и социалната политика, което предлага промяна в Кодекса на труда , свързана с почивните дни по време на празници. Целта е да се прекрати сливането на празнични дни по Коледа и Нова година и покрай официалните празници като 1-ви и 6-и май, 6-и и 22-ри септември. 

Така още за тази Нова година – 2-ри януари, който е понеделник ще е неработен.

За да влезе в сила промяната от 2017-а, трябва спешно да се обсъди от социалните партньори, да се приеме от правителството и да се утвърди окончателно от парламента. 

За този подход при почивните дни настоя бизнесът. Държавата също смята, че сегашната практика на „сливане на празници“, нарушава комуникацията на фирмите с партньори в чужбина и банките, както и че се увеличават разходите за работни заплати заради добавките за труд по време на празници. 

Приема се и тезата, че практиката на отработване в съботните дни оказва негативно влияние върху работоспособността и води до нарушения при извънредния труд.

Източник: zajenata.bg