СЛЕД МОЩНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В РУМЪНИЯ, ПРОФ. БОТЕВ РАЗКРИ ДАЛИ ИМА ОПАСНОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ!

СЛЕД МОЩНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В РУМЪНИЯ, ПРОФ. БОТЕВ РАЗКРИ ДАЛИ ИМА ОПАСНОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ!

Advertisement:

В България честотата на катастрофалните земетресения достига до хиляди години, докато в Румъния средната честота е 40-50 г. Така че сме нещо като Обетована земя

Това заяви в интервю за БНР проф. Емил Ботев, ръководител на департамент „Сеизмология“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер бе регистрирано тази нощ в 1.20 часа в Румъния и бе усетено на много места у нас, главно по високите етажи на населените места в Северна България. Епицентърът на труса е на 147 км северно от Букурещ и на 45 км от град Фокшани, област Вранча, на дълбочина 98 км по данни на Европейския сеизмологичен център. 

Advertisement:

„Изследванията, които правим, ни дават основания да твърдим, че нямаме натрупани такива големи напрежения, докато румънските колеги и международните експерти не могат да кажат това за врачанското дълбочинно огнище. Очаква се там да продължават тези катастрофални земетресения с относително висока честота, докато честотата на тези земетресения с магнитуд 7, които могат да доведат до сериозно въздействие върху жилищния фонд и инфраструктурата, при нас стават на стотици години“, обясни проф. Ботев. 

Учените от БАН определят максималната степен на въздействие върху страната на земетресението във Вранча до пета и то в близките до Румъния населени места. 

Advertisement:

„Сеизмичните вълни пристигат безпрепятствено на големи разстояния, затова земетресението се усеща в много широк ареал, но остава само в сферата на усещанията, на въздействието върху психиката на хората“, допълни сеизмологът.

По думите му умерени по сила земетресения във Вранча се случват относително често, но дълбочината ги прави относително безопасни, с магнитуд от 5-5 до 6 стават земетресения в рамките на четири-пет години. 

„Такива земетресения не водят до сериозно въздействие върху инфраструктурата. Катастрофалните земетресения там не са рядкост, през 40-50 години стават земетресения с магнитуд, по-голям от 7“, каза още проф. Ботев.

Advertisement:

Източник: bradva.bg