ОТ ВЪТРЕШНИЯ КРЪГ ПРОПЯХА: ВИЖТЕ САМО КОЙ ЩЕ Е НАЙ-ВАЖНИЯТ МИНИСТЪР НА РАДЕВ!

ОТ ВЪТРЕШНИЯ КРЪГ ПРОПЯХА: ВИЖТЕ САМО КОЙ ЩЕ Е НАЙ-ВАЖНИЯТ МИНИСТЪР НА РАДЕВ!

Advertisement:

Най-добрият бюджетар в държавата – Кирил Ананиев, най-вероятно ще е финансовият министър в служебното правителство на новия президент Румен Радев. Това съобщиха „Стандарт“, позовавайки се на източници запознати с плановете на Радев за министерския екип. 

Очаква се Радев ще издаде указ за правителство около 31 януари – седмица след като на 22 януари встъпи в длъжност, назначи администрацията си и проведе консултации с лидерите. Все още името на служебния премиер се пази в тайна. Знае се само, че ще е експерт, също като членовете на екипа му.

Румен Радев е поканил за министри хора с богат опит в държавната администрация, всеки от които е професионалист. Целта е да има приемственост в работата на администрацията по ведомства, обясниха източниците ни. Заместникът на Владислав Горанов – Кирил Ананиев, е точно такъв експерт. Назначаването му като служебен финансов министър ще гарантира изпълнението на бюджета за 2017 г. и най-вече безпроблемното предвижване на средства към общините и работата по европейски и национални програми.

Advertisement:

Кирил Анание започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., като преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи“ и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

Депутатката от БСП Весела Лечева пък е най-спряганото име за служебен министър на спорта, независимо, че в средата на декември тя отрече вероятността да приеме поста. Петкратната световна шампионка по спортна стрелба бе начело на Държавната агенция за младежта и спорта от 17 август 2005 до 27 юли 2009.

Advertisement:

За всеки министерски пост Румен Радев има по двама кандидати, довериха още от екипа му. Радев формирал банка кадри не само за служебния кабинет, но и за собствения си екип от съветници.

Advertisement:

Източник: bradva.bg