ВЪТРЕШНИТЕ СЕ РАЗПЯХА! ВИЖТЕ КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ!

ВЪТРЕШНИТЕ СЕ РАЗПЯХА! ВИЖТЕ КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ!

Румен Радев вече е готов с повечето от служебните министри, дори за всеки пост има поне по две имена, казаха близки до екипа на новоизбрания президент. Всички те са добри експерти и при избора политическата им принадлежност била на заден план. Има изграден психопрофил на бъдещия премиер – той трябва да отговаря на някои условия, самото му име ще е символично и ще служи за представянето на Радев, съобщава 24 часа.

Смята се, че още не е окончателно одобрен, но се говори, че най-вероятно ще е Огнян Герджиков, който се конкурирал с бившия шеф на БАН акад. Стефан Воденичаров. С Воденичаров, който бе образователен министър за няколко дни в първото правителство на Борисов, са водени разговори, но няма категорично да, твърдят източници до Радев. И двамата отговаряли на профила – интелигентни, квалифицирани, умерени.

Много близки до Герджиков казаха, че това е партенка. Но и от други медии са ги търсили да питат за същото. Очевидно Герджиков е набелязан от някого, ако може да вярваме на поговорката, че няма дим без огън. Новоизбраният президент рязко отказва да обсъжда кадрови въпроси преди встъпването му в длъжност, пък и след това. БСП няма да участва в служебното правителство, нееднократно декларира соцлидерът Корнелия Нинова. Тя дори е издала забрана на по-ярките червени лица да се стягат за постове в кабинета на Радев, пише Пик.

Финансов министър вероятно ще е Кирил Ананиев или някой друг опитен кадър на финансовото министерство. Той е зам.-министър на финансите вече четвърти мандат – бе в кабинетите на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, а сега е заместник на Владислав Горанов. А в промеждутъка е бил съветник първо на президента Георги Първанов, а после на премиера Пламен Орешарски. Пусна се слух за Евгений Узунов. Той е бивш ковчежник на соцпартията и дългогодишен червен депутат, но е твърде свързан със СИК, за да е реалистично.

За външното министерство най-коментираното име е на Любомир Кючуков. Той е бивш зам.-министър, а в момента е шеф на Института за икономика и международни отношения. Бил е член на Съвета по европейска интеграция и съветник на президента Първанов, след това посланик в Лондон. За външен министър се върти и името на Гергана Паси. Тя бе министър по европейските въпроси в кабинета “Станишев” и депутат от НДСВ.

Източник: bradva.bg