Те ЖИВЕЯТ СРЕД НАС, но никога не сме подозирали това за КОТКИТЕ! Те СЪВСЕМ НАРОЧНО ни…

Те ЖИВЕЯТ СРЕД НАС, но никога не сме подозирали това за КОТКИТЕ! Те СЪВСЕМ НАРОЧНО ни...

Котките са любопитни, спонтанни животни и едни от най-желаните домашни любимци. Предлагаме ви десет изненадващи факти за котките, които биха озадачили и най-големите почитатели на тези грациозни създания, предава topsbg.com/.

10. Кочата билка влияе на всички котки

Ако не сте запознати, кочата билка е тревисто растение, което привлича котките. Интересно е, че повечето хора си мислят, че билката оказва влияние само на малките котета, но в интерес на истина тя влияе на всички котешки видове, дори и на лъвовете.

9. Хората не са алергични към самите котки

За всички хора, които твърдят че са алергични към котките да си знаят – те не изпитват алергия къмсамите котки или тяхната козина, а към тяхната слюнка. И по-скоро слюнката на котката произвежда силен алерген. И тъй като тези животинки са едни от най-чистите в природата и постоянно се „мият“, козината им попива от алергена и воала – алергията е налице.

8. Котките нямат ключица

Грациозността на котките се дължи отчасти и на факта, че те нямат ключица. Това им позволява да се промъкват на всякакви места, стига главата им да се промуши.

7. Домашните котки спят до 2/3 от живота си

Мнозина от вас сте забелязали, че котките вкъщи си подремват доста често. Не мислете обаче, че вашия любимец е мързелив, това си е типична черта на тези създания.

6. Трудно фокусират близки обетки

Поради големия размер на очите им, котките трудно фокусират обекти по-близки от 30 см или по-малко пред тях. Затова в този случай те са полуслепи. За ориентир в тази ситуация те използват мустачките си.

5. Издържат на голяма топлина

Всяка домашна котка е далечен наследник на големите представители на семейството (тигри, лъвове). Именно поради тази причина те са наследили умението им да се справят с горещините и да издържат на доста високи температури, въпреки голямата козина (на някой породи).

4. Разболяват се от яденето на шоколад

Обикновено котките и кучетата не попадат често в една категория, но тук и двата животински вида не понасят шоколада. Харесват го да, но при повече прием могат да се разболеят сериозно. Затова не хранете нито котки, нито кучета със сладки работи.

3. Котките сънуват

Преди години екип от американски учени установи, че котките могат да сънуват. Струва ви се нереално, но е истина. Малките им мозъци произвеждат същите вълни на сън, както и ние хората го правим щом заспим.

2. Манипулират съзнателно

Всички знаем, че когато котката иска нещо обикновено го получава. Мъркането, търкането в крака и всички хитрини, които прилагат винаги са с цел. Най-често целта е храна.

1. Някои котки харесват водата

Турската ангорска котка е една от най-старите домашни любимци. Този вид котки обичат водата и дори скачат самостоятелно в нея, стига стопаните да са наблизо. Известни са още няколко породи, които изпитват привличане към водните преживявания.

Източник: bradva.bg