В ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ СЕ Е СЛУЧИЛО НЕЩО ШОКИРАЩО В РАЗБИЛИЯ СЕ ТУ-154!

В ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ СЕ Е СЛУЧИЛО НЕЩО ШОКИРАЩО В РАЗБИЛИЯ СЕ ТУ-154!

Човешка грешка и техническа повреда са водещата версия за падането на руския Ту-154 край Сочи, съобщи „Интерфакс“, цитирайки източник, близък до разследването.

До вчера обаче държавната комисия не даваше предимство на нито една хипотеза за причините на катастрофата в неделя, при която загинаха всичките 92-ма души на борда.

Отпаднала е версията за терористичен акт, потвърди източникът на агенцията. Няма основания да се разработва такава версия е уточнил той, имайки предвид „първите данни от разшифровката на черните кутии и анализа на отломките“.

От основните хипотези за причините на катастрофата са отпаднали лошите метеорологични условия.

Проверяват летищния персонал

На преден план излизат версиите за технически и човешки фактор, които заедно биха могли да са довели до катастрофата, уточнява източникът на „Интерфакс“.

Той е съобщил, че комисията ще обърне особено внимание на техническото състояние на машината и че са взети проби от горивото. Подсказал е и други посоки на разследването:

„Ще бъдат допълнително уточнени параметрите на обслужването на самолета, квалификацията на персонала на летищните служби, както и на екипажа“.

30-40 секунди във въздуха

„Особена“ ситуация на борда на Ту-154 се е развивала в последните 10 от общо 70 секунди полет.

Това съобщи вчера на пресконференция в ТАСС началникът на службата за сигурност на полетите към въоръжените сили генерал-лейтенант Сергей Байнетов.

По повод 70-те секунди ТАСС поясни, че за полетно време се смята не онова, в което самолетът е бил във въздуха, а времето от началото на засилването по пистата за излитане до пълното спиране след кацане.

Излитането на Ту-154 заема средно 30-35 секунди, допълни агенцията. Така излиза, че катастрофиралият Ту-154Б-2 (бордови номер 85572) на Министерството на отбраната се е намирал във въздуха около 35–40 секунди.

Отломки на самолета бяха намерени на 1,5 км от крайбрежието в района на Сочи на дълбочина 50-70 метра.

„Особената ситуация се е развивала в продължение на 10 секунди“, а преди това „всичко е било достатъчно редовно“, каза генерал Байнетов.

Максималната височина на полета е била около 250 метра, а скоростта този етап скоростта 360-370 км/ч, информира той. По думите му засега няма данни под какъв ъгъл самолетът се ударил във водата.

Кратък радиообмен

Ген. Байнетов коментира публикуваните в медиите твърдения за разговорите на екипажа, но се ограничи да каже, че „радиообменът е бил крайно кратък“.

Той не съобщи ясни подробности за този обмен, нито предположения в какво се състои „особената“ ситуация:

„Какво може да се каже за 10 секунди? Затова сега не мога да ви кажа нито за задкрилките, нито за други неща, за които се говори. Всичко, повтарям, беше достатъчно редовно, но фразата на командира е една – да… Анализът на тази фраза говори за начало на особена ситуация за начало на развитие на такава ситуация, тя за нищо повече не ни говори.“

Седем версии

Комисията за разследване на катастрофата разглежда не по-малко от седем версии за нейните причини, съобщи вчера ген. Байнетов.

„Приоритетна версия няма”, подчерта обаче вчера шефът на разследващата комисия.

Първоначално според него версиите са били над 15.

Сред отпадналите е евентуален терористичен акт. Тази версия е изключена, каза Байнетов. Няма следи от пожар или взрив по парчетата от самолета и по телата на пътниците.

Изясняваното на причините за трагедията ще отнеме около месец, след като бъдат събрани всички веществени доказателства, добави генералът.

Този срок вероятно вече тече, тъй като основните издирвателни работи на мястото на крушението са завършени. Това бе съобщено вчера.

Предварителни данни за причините се очакват през януари 2017 г., каза и руският министър на транспорта Максим Соколов.

Източник: bradva.bg