ВСИЧКО ЖИВО СЕ ОПУЛИ! НЕЩО НЕВИЖДАНО СЕ СЛУЧИ СЪС ЗАПЛАТИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА БОЖИДАР ДИМИТРОВ!

ВСИЧКО ЖИВО СЕ ОПУЛИ! НЕЩО НЕВИЖДАНО СЕ СЛУЧИ СЪС ЗАПЛАТИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА БОЖИДАР ДИМИТРОВ!

Както вече бе съобщено преди Коледа, служителите в Националния исторически музей получиха като коледен подарък освен бонуси и рязко увеличение на заплатите с от 100 до 500 лева (а не до 300, както бе съобщено първоначално).

Директорът на НИМ проф.Божидар Димитров поднесе и новогодишен подарък на част от своите служители – докторите на науките, които в НИМ са единадесет и чиято добавка за „доктор на науките”, която досега бе 50  лева е вдигната с негова заповед на 250 лв. В различни научни учреждения тя е между 50 и 150 лева, като само в СУ „Кл.Охридски” тя е 250 лева. По този начин НИМ се изравнява с най-престижното висше учебно заведение в България.
        
Сериозното увеличение на заплатите стана възможно, обяснява директора на НИМ, по няколко причини. Първо, хората ми работят перфектно, като добре смазани машини са и заслужават от години много по-добро заплащане за отговорностите, които имат по опазване, изучаване и представяне на културно-историческото наследство на страната. Второ, Министерство на културата, в лицето на министър Вежди Рашидов, ни предложи и ние приехме нова система на заплащане. Едно от важните неща в нея е правото да ползваме за заплати и част от собствените средства, набрани от билети.

Досега НИМ можеше да ползва само 50 % от тези средства, и то само за дейности – археологически разкопки, издания на книги, откупки на артефакти. А без излишна скромност НИМ, благодарение на работата си, има много посетители и съответно солидни за един български музей приходи. Сега ще има пари и за дейности, и за заплати. Служителите в НИМ с висше образование и добра работа вече са много над мечтата на Волен Сидеров за 1000 лева заплата, пише Блиц.

При още по-добра работа новата система позволява директорът на НИМ да вдига заплатите на служителите си и през текущата година.
 

Източник: bradva.bg