В МОМЕНТА! ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КРАК! НЕЩО СТРАШНО УДРЯ БЪЛГАРИЯ!

В МОМЕНТА! ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КРАК! НЕЩО СТРАШНО УДРЯ БЪЛГАРИЯ!

Заседание на Националния щаб във връзка с прогнозите за усложняване на метеорологичната обстановка се състоя в МВР, съобщи пресцентърът на министерството.

Ръководител на щаба е вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Направен е анализ и оценка на обстановката във връзка с прогнозите за предстоящи обилни снеговалежи и силни ветрове. Планирани са превантивни мерки и действия за реакция, като всяко от ведомствата е докладвало за мерките, които предприема.

Щабът започна работа по заповед на премиера в оставка Бойко Борисов на основание на Закона за защита при бедствия и Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация и във връзка с прогнозите за предстоящи обилни снеговалежи и силни ветрове.

Следващото заседание е утре, се посочва в съобщението.

В заседанието са участвали още министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на енергетиката, заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните и на здравеопазването, заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев, главните комисари Николай Николов, директор на ГДПБЗН, Христо Терзийски, директор на ГДНП, и проф. д-р Христомир Брънзов, директор на НИМХ-БАН, експерти от „Пътна полиция“, агенцията „Пътна инфраструктура“ и Министерството на отбраната.

По-рано МВР отправи призив към шофьорите да не пътуват от четвъртък до неделя заради очакваното лошо време.

Препоръчва се на шофьорите да не предприемат пътувания в края на седмицата, в дните с прогнози за обилен снеговалеж, силен вятър и ниски температури поради опасност от навявания и заледявания.

При усложнени метеорологични условия за периода от 9 ч. на 5 януари до 9 ч. на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по участъци от републиканските пътища за да не се допускат задръствания и блокиране на моторни превозни средства, за да се осигурят нормални условия за работа на снегопочистващата техника и за да се запази животът и здравето на пътуващите.

Източник: bradva.bg