Руският господар на моретата! Вижте най-голямтата подводница – чудовището "Дмитрий Донски"

Руският господар на моретата! Вижте най-голямтата подводница - чудовището "Дмитрий Донски"

Въпреки габаритите си крайцерът се отличава със скоростта, която може да развие, а и с това, че е един от най-тихите

Най-големият подводен крайцер „Дмитрий Донски“ (TK-208) получава титлата си заради огромните си габарити.

Подводницата е първата от общо шестте тежки ракетоносни крайцери по проекта 941 Акула (SSBN „Typhoon“ по класификация на НАТО).

Създаването на този тип плавателни съдове започва през 1973 година в заводите на Северодвинкс. В периода между 1981г. и 1989 г. шест подводници от този клас влизат в строя, строителството на седмата е започнато, но е останало незавършено. Главен конструктор на TK-208 e Сергей Ковальов, а името идва от княз Дмитрий Донски, който след пожар в Москва построява наново от камък московския Кремъл.

Дължината на „Дмитрий Донски“ е 175 метра, рекорд, който държи и до ден днешен. Теглото й е близо 24 000 тона. Подводницата се отличава както със скоростта, която може да развие, така и с това, че е една от най-тихите.

Най-голямата подводница в света носи 20 твърдотоплинни балистични ракети и се обслужва от 160 човека екипаж.

„Дмитрий Донски“e единствената подводница от проекта 941, която е изцяло обновена през XXI век и оборудвана с пускови установки за изстрелване на руските ракети Булава. Първото изстрелване на ракети Булава е осъществено от „Дмитрий Донски“ на 27 септември 2005 година, когато ракетата е изстреляна над Бяло море. Малко по-късно през годината е направен и успешен опит за изстрелване и под вода.

В бъдеще всички подводници серия „Акула“ ще бъдат заменени от четвърто поколение руски подводници Борей.

Източник: bradva.bg