БЪЛГАРИЯ ВПЕРИ ПОГЛЕД! РУМЕН РАДЕВ НАЙ-НАКРАЯ ПРОГОВОРИ ЗА ЧУЖДИТЕ ВЛИЯНИЯ! ЕТО КОЙ МУ ДЪРПА КОНЦИТЕ!

БЪЛГАРИЯ ВПЕРИ ПОГЛЕД! РУМЕН РАДЕВ НАЙ-НАКРАЯ ПРОГОВОРИ ЗА ЧУЖДИТЕ ВЛИЯНИЯ! ЕТО КОЙ МУ ДЪРПА КОНЦИТЕ!

Новоизбраният президент Румен Радев не приема да бъде окачествяван като приятелски настроен към Русия. Това коментира той пред австрийската информационна агенция АПА, цитирана от БТА.

„Това е прекалено опростено – като проруски ме определят тези политически сили в България, които подклаждат безпочвени страхове, че страната щяла да излезе от Европейския съюз и НАТО“, изтъкнал Радев.

„Аз съм генерал от НАТО и през целия си живот съм работил за това България да бъде силен и активен член на алианса“, подчертал генералът.

Като президент той не иска да противопоставя членството на България в ЕС и „прагматичните“ икономически отношения с Русия, отбелязва АПА.

Радев е настоял, че не иска да затваря вратата за Турция. ЕС и Турция все повече се раздалечават, но по думите му „това напрежение не може да продължава вечно“, защото никой няма полза от него. „Тук България като член на ЕС може да строи мостове“, подчертава Радев.

„Не бива да позволяваме Турция да държи мигрантите като коз в ръката си“, смята той. Според него България като гранична държава е в „деликатно положение“ и се нуждае от по-голяма солидарност от ЕС. Радев настоява за по-голяма европейска солидарност и подкрепа за България срещу „пробуждането на неоосманизма“ в турската външна политика.

Във връзка с избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ Радев вижда не само повод за тревога за бъдещето на НАТО, но и удобна възможност. „Ние в Европа твърде дълго разчитахме на огромната военна мощ на САЩ и сега трябва да се събудим от дълбокия сън“, посочва той.

Според него ЕС трябва да изгради своя система за сигурност, без да поставя под въпрос ролята на НАТО. По думите му, най-голямото предизвикателство за Европа сега е да запази своето единство, след като гражданите на ЕС са загубили доверие в институциите на общността.

Радев определя гласуването за излизане на Великобритания от ЕС като „удар в лицето на обединена Европа“. „Популистката вълна, гарнирана със засилващия се национализъм, е цъкаща бомба с часовников механизъм. Отлагането на решаването на проблемите налива вода в мелницата на националистите, които подкопават ЕС като идея“, отбелязва Радев.

Източник: bradva.bg