БЕЖАНЦИТЕ СА НИЩО! Огромна опасност надвисна над Европейския съюз и България!

БЕЖАНЦИТЕ СА НИЩО! Огромна опасност надвисна над Европейския съюз и България!

Италианците днес гласуват на исторически референдум, пише британският вестник The Independent. Точните детайли по въпроса, по който гласуват, са доста технически – дали или не приемат конституционните реформи, подкрепяни от лявоцентристкия премиер Матео Ренци.

Резултатът обаче може да има значителни политически и икономически последици – не само за Италия, но и за финансовите пазари и бъдещето на еврото.
Ренци заложи легитимността си на вота и обяви, че ще подаде оставка, ако хората гласуват срещу неговите реформи. В контекста на слабата икономика на Италия и възхода на евроскептичните партии, политическата несигурност, предизвикана от оставката на министър-председателя може да дестабилизира финансовата и политическа стабилност на Италия и Европейския съюз.

Ключов елемент на предложението има за цел да промени процесите на вземане на решения в Италия. В момента двете камари на италианския парламент имат еднакви законодателни функции и правомощия.

Ако конституционните реформи бъдат одобрени, само Камарата на депутатите (долната камара) ще бъде изцяло замесена в приемането на законите. Сенатът (горната камара) ще стане орган, представляващ местните власти, запазвайки някои законодателни правомощия в ключови области като конституционни реформи и ратификация на европейски договори, информира ‘Фокус“.

Втората важна промяна ще даде на държавата повече власт и ще я ограничи за местните органи. Поддръжниците и критиците обсъждат въпросите за управляемостта (на държавата – б.пр.), потенциалната прекомерна власт на изпълнителните органи и намалената демократична отговорност на новия Сенат.

Източник: bradva.bg