ГЕН. РАДЕВ СЕ ЗАБЪРКА В ШОК СКАНДАЛ! НСО го охранява, без да е още президент!

ГЕН. РАДЕВ СЕ ЗАБЪРКА В ШОК СКАНДАЛ! НСО го охранява, без да е още президент!

Advertisement:

Няма хипотеза, според която Националната служба за охрана (НСО) да охранява лице, избрано за президент още преди то да встъпи в длъжност, но защо Румен Радев има такава охрана – службата смята въпроса за държавна тайна.

Това гласи отговор на НСО до сайта Офнюз.бг, който на практика запазва тенденцията за пълна секретност в работата на службата, която е на бюджетна издръжка. На практика от службата отказват да отговорят на конкретно поставените въпроси:

Какви са правните основания и текстовете от ЗНСО, на основата на които е взето решението за назначаване на охрана и специализиран транспорт на Румен Радев?

Advertisement:

Кога е взето решението за назначаване на охрана и специализиран транспорт на Румен Радев?

Кога е заседавала комисията по чл. 23 (1) и на нея обсъдени ли са заплахите за сигурността на охраняваното лице?

Advertisement:

Вместо това от службата бързат да уточнят, че решенията на въпросната специализирана комисия по Закона за НСО са секретни, защото касаят „субекти на застрашеност (какъвто очевидно е Радев и това не е тайна!, бел. ред.), степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията“. 

На практика от НСО отговарят на незададени въпроси, тъй като основното питане към тях е кога е взето решението за охрана на Радев и кога за последно е заседавала комисията. В заявлението към НСО не се иска информация за това защо Радев има охрана, а от кога.

„НСО не може да разгласява информация, с която ще се разкрият данни относно оперативна работа“, се посочва в отговора. На практика НСО проявява двоен стандарт, тъй като през февруари главният секретар на МВР на извънредна пресконференция обяви, че службата е назначила охрана на депутата от ДПС Делян Пеевски. Явно в този случай информацията не е секретна. 

Въпросите, които отправихме към НСО, са свързани с времето, когато е взето решението за охрана на новоизбрания президент. В изборната нощ Радев се появи с охрана от службата. Хипотезите тук са две: комисията по Закона за НСО е провела извънредно заседание и е взела решение, че Радев може да бъде охраняван минути, след като са обявени първите окончателни данни. Радев може да бъде охраняван според член от закона, с който на практика се разширява кръгът на охраняваните лица; Втората хипотеза е, че просто НСО е отчело екзитполовете в деня на изборите и е преценило, че следващият по важност мъж в държавата, ще се казва Румен Радев. 

Advertisement:

Източник: bradva.bg