Мобилните оператори В УЖАС, че ще РАЗБЕРЕМ ТОВА: Агресивната ИЗМАМА 4G!

Мобилните оператори В УЖАС, че ще РАЗБЕРЕМ ТОВА: Агресивната ИЗМАМА 4G!

Advertisement:

Мобилните оператори ни зарибяват с мрежата от „четвърто поколение“, но премълчават, че…

Така шумно рекламираната 4G технология за пренос на данни, както повечето нещо в България, се оказа манипулация. Мобилните оператори се надпреварват да си зарибяват с „уникалната скорост“, с която ще работи мобилният ни интернет, ако сменим сим-картата си и преминем на 4G.

Доставчиците на мобилни услуги обаче премълчават едно фундаментално нещо….

Откъде произтича проблемът

3G поколението мобилни мрежи, т.е. третата „генерация“, свършиха най-важното – благодарение на тях cтaнa пoпулярен мoбилният интернет. Сега, когато много хора просто не могат без нет в телефона или таблета си, идва ерата на следващото поколение – 4G и LTE. Това са доста различни мрежи, въпреки това много оператори ги използват заедно или като взаимозаменяеми понятия, което също не е вярно.

4G е стандарт, определен от Международния съюз по телекомуникациите ITU, официалната агенция на ООН за информационни и комуникационни технологии. Спецификациите му са определени още през март 2008 г.

Пиковите скорости на 4G трябва да бъдат 100Mbit/s за т. нар. „високо-мобилни“ устройства като например телефона на потребител, който пътува с влак или кола. Ако човекът си стои на място, т.е. при ниска мобилност, скоростите трябва да могат да осигуряват около 1Gbit/s.

Оказа се обаче, че на практика това не се случва

Advertisement:

Първоначално рекламирана като технология от четвърто поколение, LTE (това ще рече Long Term Evolution) все пак не покри изискванията на ITU за комуникации от четвърта генерация. В крайна сметка Съюзът по телекомуникациите допусна тя да се нарича технология от четвърто поколение, защото макар и по-бавна от изискванията за 4G, тя дава над двойно подобрение на скоростта спрямо по-старите 3G стандарти. Затова днес възприемаме LTE като пръв вариант на четвъртата генерация мрежи или, така да се каже, „най-ранното 4G”, т.е. технология, която не покрива всички изисквания на най-новото поколение стандарти за пренос на данни.

Едно от нещата, които не достигат на LTE, за да може да бъде наистина четвърто поколение, е липсата на „спектрална ефективност“. Сега обаче се развива технология, при която апаратите могат да имат няколко антени и да обменят повече данни.

И сега най-важното: „Мтел“, „Теленор“ и „Виваком“ рекламират агресивно нововъведението 4G, но удобно премълчават, че за да имаш истинска връзка от четвърто поколение, трябва ти…. телефон, който поддържа тази мрежа. Почти 100% от мобилните телефони и таблети, произведени до 2015 г. и продавани у нас, не поддържат 4G, което пък означава, че когато поставите новата сим-карта в апарата, нетът ви ще се скапе тотално.

Затова, преди да решите да направите технологичната крачка в „бъдещето“ с четвърто поколение мрежа за пренос на данни, уверете се, че телефонът ви поддържа 4G. Иначе упражнението е безсмислено. А дали пък това не е поредната маркетингова стратегия на тримата големи в мобилната телефония – първо да ни пробутат сим-карта, а после да се наложи да изтичаме и за 4G слушалка, без която ще си скъсате нервите от бавната връзка?

Читател на BIG5 се оплака, че вече е подменил старата си 3G карта с новата от четвъртата генерация, но достъпът му в интернет е станал доста по-бавен. Причината – неговият iphone 4 просто не поддържа 4G. /Big5.bg

Източник: bradva.bg

Advertisement: