Плевнелиев направи много лоша прогноза за България! Скоро в държавата ще има

Плевнелиев направи много лоша прогноза за България! Скоро в държавата ще има

Advertisement:

За съжаление, сме в ситуация, в която възможността Народното събрание да излъчи правителство е все по-минимална, заяви президентът Росен Плевнелиев.

След като днес и БСП, след ГЕРБ, върна мандата, той коментира пред журналисти, че оценката му, че политическата криза може да прерасне в парламентарна, се случва пред очите ни. По думите му само преди дни доста политици са казали, че няма криза, но сме сме в ситуация, в която неговата оценка се е оказала правилна, предаде БТА. 

„Това се нарича парламентарна криза. Освен че правителството е в оставка, очевидно и Народното събрание не може да излъчи устойчива формула и модел на правителство. Аз дадох всичко от себе си, за мен създаването на служебно правителство в никакъв случай не беше самоцел, не го исках, но очевидно вървим натам“, отбеляза държавният глава. 

Advertisement:

Същевременно Плевнелиев посочи, че винаги е казвал, че за него „1% шанс е 100% шанс“ и затова ще се надява да се направят решителни усилия, да се опита „и от невъзможното“ да се намерят принципи, защото, по думите му, има много смислена работа за вършене в държавата.

Така той даде да се разбере, че все още се надява третият мандат да може да бъде изпълнен от Реформаторския блок, ако ГЕРБ се съгласи да го подкрепи.

Advertisement:

Той изрази притесненията си, че сме изправени пред месеци на извънредна нестабилност, включително и международна, както и вътрешна и е добре в такъв период на всички институции да работят. Именно затова иска да се направи така, че парламентът да остане. 

Плевнелиев посочи и предстоящото българско председателство на ЕС, като изтъкна, че то не е само „изпълнението и 200 срещи за 180 дни“, а преди всичко е подготовка. 

„Ако тя „куца“, изпълнението няма да се случи, това ще бъде национален срам, не искам да си го помислям“, каза президентът. Той подчерта, че именно заради това е толкова важно институциите да продължават да работят. 

След като вече официално стана ясно, че в понеделник ще даде третия мандат на Реформаторския блок, президентът коментира, че той е символичен като последен за неговия мандат. При това иска да го връчи на политически блок, който е близо до убежденията му – „за достойното място на България в НАТО, за ускореното интегриране на България с ЕС, и затова, че нашата посока е на Запад, а не на Изток“. 

Попитан да се разбира ли, че не е склонен да остави правителството в оставка да действа, докато приемникът му влезе в президентската институция и той да направи служебен кабинет, Плевнелиев отговори, че на един държавен глава не му отива да предопределя събитията, още повече когато разпускането на парламента ще бъде в правомощията на новоизбрания държавен глава.

Advertisement:

Източник: bradva.bg