РУСИЯ УДАРИ ВСИЧКИ В ЗЕМЯТА С НОВ СУПЕРЗВУКОВ СТРАТЕГИЧЕСКИ САМОЛЕТ "ПАК ДА" – ВИДЕО

РУСИЯ УДАРИ ВСИЧКИ В ЗЕМЯТА С НОВ СУПЕРЗВУКОВ СТРАТЕГИЧЕСКИ САМОЛЕТ "ПАК ДА" - ВИДЕО

Американското издание National Interest излезе със статия, посветена на най-новия руски бомбардировач ПАК ДА (Перспективен авиационен комплекс за Далечната авиация), над създаването на който работи компанията „Туполев“, съобщава РИА Новости, цитирана от БЛИЦ. 

Според информацията Русия е на прага на реализацията на перспективния авиационен комплекс ПАК ДА.

Бомбардировачът ще е от поколението свръхзвукови самолети. Той е конструиран по схемата „летящо крило“. ПАК ДА ще бъде почти незабележим за радиолокационните уреди, коментират американците. 

Предполага се, че ПАК ДА ще бъде въоръжен с далекобойни ракети и бомби с точно насочване и дори хиперзвукови ракети. 

National Interest смята, че перспективният руски бомбардировач ще е със сходни параметри от разработвания в момента от Щатите техен аналог B-3.

Оскъдната информация, която самите руснаци публикуваха за новото авиационно военно чудо, подсказва, че разработката на ПАК ДА започва в средата на 2000 г.

Досега почти плътната информационна завеса не позволяваше да бъдат конкретизирани нито техническите параметри, нито други подробности за новия бомбардировач.

Известно е само, че първият ПАК ДА ще излезе от хангара през 2019 г., а през 2021 г. се очаква и неговото серийно производство. Едно е сигурно – това е колосален пробив във военната индустрия на Русия, която отделя огромни средства, за да поддържа лидираща позиция в сектора.

Източник: bradva.bg