Кръвта във вените замръзна! Кралят на времето ни уби с прогнозата за декември! Ето какво ни връхлита

Кръвта във вените замръзна! Кралят на времето ни уби с прогнозата за декември! Ето какво  ни връхлита

Минчо Празников е най-известният български синоптик, признат майстор на прогнозите за времето. 22 години той работи във Военновъздушните сили, а по-късно – в Националния институт по хидрология и метеорология на БАН. След половин век професионален стаж от близо година г-н Празников е пенсионер, пише вестник „Ретро“.

– Май напоследък взеха да не се сбъдват прогнозите на вашите колеги, синоптиците, г-н Празников? Уж тези дни щеше да завали сняг, а никакъв го няма!

– О, не бързайте… Сняг ще завали още тези дни, особено в планините и високите полета. Според мен и в София ще превали, но няма да натрупа снежна покривка. Просто синоптичната прогноза малко се размина с времето, т.е. предвижданията за климатичните промени се отложиха с няколко дни. Но това се случва в нашата практика, нормално е. Не можем да командваме природата.

– Значи ли това, че зимата вече започна?

– Не! Далече сме още от зимата, тя ще започне едва на 22 декември. Нека се порадваме още на златната есен, която в България е най-хубавият сезон. Погледнете каква красота е в планините – всички цветове на дъгата са кацнали по баирите. Пазарите ни са пълни с плодове. Изобщо благодатен е климатът в България.

– Не е тайна, че никак не си падате по ласкавото и слънчево лято!

– Обичам всеки сезон, но наистина имам слабост към есента. Така че до края на ноември можем да очакваме още много хубави есенни дни, слънчеви и топли. Но няма да се разминем и със студеното време, което ще се прояви с голяма сила и през тази седмица. Причината е нахлуването над страната ни на мощен студен въздушен поток заради циклон, който се вихри над Балканите.

– На всички синоптици им се задава въпросът – каква ще бъде идващата зима? Студена или мека?

– Рано е да се говори отсега, не може да се прогнозира с голяма точност.

–  Кажете и сегашната си прогноза!

– Добре, според мен зимата се очертава да е с нормални температури, бих казал – малко по-топла от други години. Но нека не се залъгваме, с лютите студове и този път няма да се разминем. И трябва да се подготвим и за тях. Ще има дни, в които температурите ще паднат дори под минус 20 градуса, особено във високите западни полета на страната, но такива дни ще са малко. Сибирският студ ще продължи не повече от 3-4 дни.

– Явно Господ обича България, щом се готви пак да ни прати меки зимни месеци. Всъщност на него ли дължим тази благина, г-н Празников?

– Аз неведнъж съм казвал, че наистина климатът много се промени. Няма ги вече снежните и студени зими от моето и на връстниците ми детство. Когато снегът не се топеше със седмици, скърцаше под краката ни. Когато ние, децата, не слизахме от шейните – кормилачки. Тогава нямаше никакви вируси, грипове. Главната причина за промяната на климата е глобалното затопляне на планетата. Вярно, никак не ни се иска да коментираме, че ледовете на Антарктида сериозно се топят. Но това е истината. Или все бягаме от темата за замърсяването на въздуха, което е цинично голямо и води до затопляне на климата. Ето и Доналд Тръмп, когото американците наскоро си избраха за президент, не признава тази доказана истина. Той твърдо не признава и решенията на Парижката конференция по този болен планетарен проблем.

– Добре, не се сърдете, но по традиция ще ви попитам – ще вали ли сняг на Коледа и на Нова година?

– Със сигурност сняг ще вали на Коледа. Особено в планините, където ще натрупа доста за радост на скиорите. И на всички, които ще посрещнат Новата 2017 г. в някои от прекрасните ни планински курорти сред боровете, отрупани със сняг. И в София, която е високо поле, ще вали сняг. Спокойно! Тази година Дядо Коледа ще дойде не със самолет или автомобил, а на традиционната шейна, теглена от добрите еленчета. Изобщо декември ще бъде по-студен от обикновено, поне засега тенденциите са такива.

Източник: bradva.bg